Woody Allen a iesit in public ca sa aduca lamuriri in cazul acuzatiilor de hartuire sexuala

5

Cineastul american Woody Allen a respins, duminica seara, acuzatiile de agresiune sexuala formulate impotriva sa, sambata, de una dintre fiicele lui adoptive, declarand ca aceste acuzatii, vechi de 20 de ani, pe care regizorul le-a respins intotdeauna, sunt „false si rusinoase”.

„Woody Allen a citit articolul si il considera ca fals si rusinos”, a declarat purtatorul de cuvant al artistului, Leslee Dart, intr-un comunicat de presa. Ea a reamintit ca, in epoca, „o ancheta minutioasa a fost realizata de experti independenti mandatati de un tribunal” si ca acestia „au ajuns la concluzia ca nu a existat o dovada credibila de agresiune”.

In plin sezon al premiilor de la Hollywood, Dylan Farrow, in varsta de 28 de ani, a spart tacerea si a povestit in detaliu agresiunea la care a fost supusa, intr-o scrisoare publica aparuta sambata pe un blog al cotidianului The New York Times.

„Cand aveam sapte ani, Woody Allen m-a luat de mana si m-a dus intr-un mic pod slab luminat de la etajul al doilea al casei noastre. Mi-a spus sa ma lungesc pe burta si sa ma joc cu trenul electric al fratelui meu. Si m-a agresat sexual”, a spus Dylan Farrow.

„Imi vorbea in timp ce imi facea acel lucru, murmurandu-mi ca sunt o fetita cuminte, ca acela era secretul nostru, promitandu-mi ca vom merge la Paris si voi fi un star de cinema”, a adaugat Dylan Farrow, in prezent casatorita, care traieste sub un alt nume in Florida.

„Gandindu-ma la toate lucrurile de care imi amintesc, tatal meu mi-a facut lucruri care nu imi placeau”, a adaugat ea.

Dylan Farrow spune ca a decis sa vorbeasca despre aceste lucruri din cauza Globului de Aur decernat in ianuarie lui Woody Allen pentru intreaga cariera si a nominalizarilor recente ale cineastului la premiile Oscar.

Dylan Farrow a fost adoptata de Mia Farrow si de celebrul cineast american pe vremea cand acestia alcatuiau un cuplu, in anii 1980.

Acuzatia de agresiune sexuala a fost formulata pentru prima data in 1992, cand actrita si regizorul erau angajati intr-o lupta judiciara feroce pentru tutela celor trei copii ai lor.

Expertii mandatati in epoca au ajuns la concluzia ca „Dylan Farrow era incapabila sa faca diferenta intre imaginatia ei si realitate” si ca aceasta „a fost probabil manipulata de mama ei, Mia Farrow”.

„Nicio punere sub acuzare nu a fost formulata pe numele lui Woody Allen”, a subliniat, duminica, purtatoarea de cuvant a cineastului.

Mia Farrow a descoperit, in epoca, ca Woody Allen avea o relatie secreta cu una dintre celelalte fiice adoptive ale sale, Soon-Yi Previn, pe atunci in varsta de 19 ani, pe care actrita americana o infiase in timpul unui mariaj precedent.

Dupa deschiderea unei anchete in statul Connecticut (unde locuia familia cineastului, in apropiere de New York), un procuror a considerat ca existau „motive suficiente” pentru a-l pune sub acuzare pe Woody Allen, dar a renuntat sa o faca, intrucat tanara Dylan era „prea fragila” in acea vreme. Decizia procurorului a facut sa curga multe valuri de cerneala in presa vremii.

In epoca, Woody Allen negase deja acele acuzatii si o acuzase pe Mia Farrow ca a manipulat „in mod rusinos, niste copii inocenti”.

Aceste acuzatii de agresiune sexuala au reaparut luna trecuta cu ocazia Globului de Aur atribuit lui Woody Allen.

„Am lipsit de la omagiul adus lui Woody Allen. Au mentionat oare organizatorii galei partea in care o femeie confirma in mod public ca el a agresat-o cand avea 7 ani, inainte sau dupa «Annie Hall»?”, a scris pe Twitter Ronan Farrow, in varsta de 26 de ani, fiul biologic al regizorului si al Miei Farrow, care nu mai vorbeste cu tatal sau.

Desi scandalul cauzat de Dylan Farrow i-a patat imaginea, Woody Allen, ajuns la varsta de 78 de ani, a continuat sa isi construiasca o cariera care se intinde pe durata a 50 de ani, cu peste 40 de filme, 24 de nominalizari la premiile Academiei de film americane, 4 premii Oscar si numeroase alte distinctii prestigioase.

Cel mai recent film al sau, „Blue Jasmine”, a primit luna trecuta trei nominalizari la premiile Oscar.

Woody Allen s-a casatorit cu Soon-Yi in 1997, iar cuplul a adoptat doua fetite.

„Woody Allen nu a fost condamnat niciodata pentru nicio infractiune, iar faptul ca el a scapat dupa tot ceea ce mi-a facut mi-a bantuit toata tineretea”, a adaugat Dylan Farrow, care a acuzat Hollywoodul ca a inchis ochii in fata acelor acuzatii, continuand sa il premieze pe cineast.

„Chinul meu a fost agravat de Hollywood”, spune Dylan Farrow. „Toata lumea, cu exceptia unora (care sunt eroii mei), a inchis ochii. Woody Allen este un exemplu viu pentru modul in care societatea noastra ii neglijeaza pe supravietuitorii agresiunilor si abuzurilor sexuale”, a adaugat Dylan Farrow.