Scandal intre manelisti! Ex-iubita lui Guta acuzata de ”furt intelectual”!

7

Sorina, fosta iubita a lui Nicolae Guta, este acuzata de interpretul Tzanca de la Ploiesti ca i-a furat o piesa!

Nimeni nu se gandea ca in lumea manelelor, acolo unde liniile melodice, textele, ba chiar si piesele pe de-a-ntregul se „imprumuta” fara nici un fel de problema de la un artist la altul, sa se nasca vreodata un scandal legat de „drepturile de autor”. Ei bine, premiera o constituie scandalul dintre Tzanca de la Ploiesti si Sorina, fosta iubita a lui Nicolae Guta.Sorina e acuzata ca „a imprumutat” piesa lui Tzanca

In octombrie, anul trecut, Tzanca de la Ploiesti a lansat melodia „Sa traiasca nora mea”, cu un videoclip filmat la o nunta tiganeasca. Trei luni mai tarziu, aceeasi piesa, cu aproape acelasi videoclip a fost lansata de Sorina, sub numele „Nunta de valoare 2014”. De aici a aparut dihonia intre interpreti.

Tzanca sustine ca el este autorul acestei piese si ca Sorina a facut o ilegalitate atunci cand a preluat piesa fara sa-i ceara acordul. „Melodia asta este compusa de mine 100%. Daca Sorina voia s-o cante, n-avea decat sa ma sune si sa-mi ceara acordul. Noi, interpretii de manele, suntem prieteni intre noi, nu se pune problema sa nu ne mai imprumutam repertoriul. Dar nici asa, asta-i hotie pe fata”, spune Tzanca de la Ploiesti.

Manelistul prahovean spune ca nu se va opri aici si ca e posibil chiar sa apeleze la justitie pentru a rezolva aceasta problema. „Sorina ar trebui sa se opreasca, pentru ca nu face bine. Daca nu, o voi da in judecata si voi cere procent din toate nuntile la care a cantat piesa mea”, a mai spus Tzanca. Sorina nu a putut fi contactata pana la inchiderea editiei pentru a-si exprima punctul de vedere in legatura cu aceasta problema.

Cazurile de „furt intelectual” sunt des intalnite in lumea manelelor. De cele mai multe ori, compozitorii pieselor nu isi inregistreaza operele la UCMR sau CREDIDAM, iar daca au succes, acestea intra imediat in „folclor”. Cel mai nou exemplu este celebrul hit „Tranquila lui Salam”, cantata de absolut toti manelistii. Piesa nu are nici o legatura (cu exceptia numelui) cu celebra melodie a lui J. Baldvin, insa nimeni nu mai stie daca Florin Salam a fost primul care a cantat-o in aceasta varianta sau vreun alt interpret.