Persoanele destepte NU asculta Beyonce, Jay-Z, Justin Timberlake si Akon. Crezi asa ceva?

10

Oamenii inteligenti nu asculta piesele unor artisti in voga precum Beyonce, Jay-Z, Lil Wayne, Justin Timberlake si Akon, potrivit rezultatelor unui studiu realizat recent de un tanar pasionat de informatica, care a comparat rezultatele scolare ale liceenilor americani cu preferintele lor muzicale.

Potrivit site-ului lepoint.fr, elevii care obtin cele mai mici note la examentul SAT (Scholastic Assessment Test, examenul cel mai important din Statele Unite pentru intrarea la universitate) sunt fani ai cantaretilor Beyonce, Jay-Z, Lil Wayne, Justin Timberlake si Akon.

Este ceea ce a demonstrat studiul statistic realizat de Virgil Griffith, un hacker american care, pentru a se amuza putin, a comparat performantele scolare obtinute de cateva mii de liceeni cu piesele muzicale ascultate de acestia pe reteaua de socializare Facebook.

Astfel, 133 de artisti au fost repertorizati, iar clasamentul preferintelor indica faptul ca elevii cu cele mai bune rezultate scolare asculta L.V. Beethoven, Sufjan Stevens, Bob Dylan, Radiohead si U2.

Elevii cu rezultate medii la invatatura sunt fani ai cantaretilor Frank Sinatra, Bob Marley si Elton John.

„Spun oare gusturile noastre muzicale cate ceva despre inteligenta noastra?” – aceasta era intrebarea la care a dorit sa raspunda tanarul hacker in studiul sau. El a alcatuit pe Facebook un Top 10 al celor mai apreciate piese de elevii din 1.352 de scoli, inainte de a compara acele rezultate cu scorurile obtinute la testul SAT. Desi rezultatele spun ceea ce spun, dupa parerea tanarului autor al studiului, ele nu dovedesc insa ca ar exista o legatura de cauzalitate intre cele doua elemente. Cu atat mai mult cu cat SAT este un test care evalueaza mai putin inteligenta elevilor cat logica si memoria lor. Totusi, acest lucru nu a impiedicat un grafic alcatuit de acelasi Virgil Griffith, intitulat „Musicthatmakesyoudumb” („Muzica care te face prost”) sa circule masiv pe internet inca din 2009.

Virgil Griffith este un obisnuit al subiectelor controversate. In 2007, el a dobandit o oarecare notorietate, dupa ce a creat WikiScanner, un program informatic ce permite, prin intermediul adreselor IP, studierea legaturilor dintre milioane de modificari anonime facute pe Wikipedia si organizatiile susceptibile de a se afla la originea acelor modificari. Acest instrument favorizeaza evaluarea neutralitatii utilizatorilor fata de articolele online asupra carora executa acele interventii. WikiScanner a aratat, de exemplu, ca CIA si cultul scientologic modifica in mod regulat articolele aparute despre ele in aceasta enciclopedie participativa.

Tanarul hacker, student la Institutul de tehnologie din California, este interesat si de literatura. El afirma ca oamenii inteligenti nu citesc Biblia, nici „Fahrenheit 451”, nici „Diavolul se imbraca de la Prada”, ci mai degraba „Un veac de singuratate” de Gabriel García Márquez, „Lolita” de Vladimir Nabokov si „Freakonomics” de Steven Levitt.