O statuie a lui Apollo in valoare de 250 de milioane de euro, gasita in Gaza

2

O statuie a zeului Apollo, estimata la 250 de milioane de euro, a fost descoperita in august 2013, cel mai probabil de pescari, in largul Marii Mediterane, in apropiere de Fasia Gaza, guvernul Hamas, aflat la putere in regiune, dorind o expertiza internationala in aceasta privinta.

Guvernul islamist Hamas, aflat la putere in regiune, a declarat ca doreste colaborarea cu o echipa de experti internationali in arheologie, mai ales francezi, pentru a afla detalii despre statuia din bronz a zeului grec Apollo, care cantareste aproximativ 450 de kilograme si care ar putea avea o valoare estimata de 250 de milioane de euro.

„Efectuam investigatii pentru a cunoaste toate detaliile in legatura cu aceasta statuie si originea sa”, a declarat pentru AFP vicepremierul guvernului Hamas, Ziad al-Zaza.

„La capatul cercetarilor, statuia va fi predata Ministerului Turismului si Antichitatilor, care va stabili contacte, prin intermediul guvernului, cu partile internationale interesate, mai ales Franta, una dintre tarile cele mai atasate de antichitati”, a precizat Ziad al-Zaza.

Ministrul adjunct din Ministerul Turismului si Antichitatilor, Mohammad Khalla, a afirmat ca „statuia ar putea fi imprumutata unui celebru muzeu francez sau britanic, ceea ce ar putea duce la contacte intre guvernul din Gaza si guvernele straine”.

Tarile din Uniunea Europeana, printre care si Franta, se abtin de la orice legatura oficiala cu gruparea islamista Hamas, considerata de Uniunea Europeana si Statele Unite drept „o organizatie terorista”.

In prezent, statuia „se afla la Ministerul de Interne, pe toata durata anchetei”, a spus vicepremierul guvernului Hamas.