A murit o stea a Hollywood-ului. Doliu peste Ocean

63

Considerata o legenda a Hollywoodului, Shirley Temple a murit la varsta de 85 de ani, a anuntat, marti dimineata, familia artistei, potrivit bbc.co.uk.

Actrita a devenit celebra inca din copilarie, in anii 1930, gratie rolurilor interpretate in filmele „Bright Eyes”, „Stand Up and Cheer” si „Curly Top”.

Actrita a murit, luni, in resedinta sa din Woodside, California, din cauze naturale. „Era inconjurata de membrii familiei sale si de persoanele care o ingrijeau”, se afirma in comunicatul emis de familia artistei.

Shirley Temple a fost unul dintre cei mai populari copii-vedeta de la Hollywood si a obtinut primul ei rol la varsta de trei ani.

A castigat un Oscar special in 1935, la varsta de sase ani. Pana in prezent, Shirley Temple a ramas cea mai tanara persoana recompensata cu premiul Oscar.

Calitatile sale de cantareata, dansatoare si actrita i-au adus admiratia a milioane de fani din lumea intreaga. A jucat in total in 43 de lungmetraje, insa a intampinat dificultati in a-si mentine cariera la acelasi nivel dupa ce a devenit adulta si s-a retras din industria cinematografica in 1950, la varsta de 22 de ani.

Euronews.com informeaza ca Shirley Temple s-a aflat in fruntea box office-ului vedetelor de la Hollywood vreme de patru ani la rand (din 1935 pana in 1938), potrivit unui clasament intocmit de Motion Picture Herald.

Actrita a revenit in industria de divertisment in 1958, intr-o antologie de televiziune, difuzata timp de doua sezoane, reprezentand adaptari ale unor basme clasice. A aparut in calitate de invitat special in mai multe emisiuni de televiziune la inceputul anilor 1960 si a filmat un episod pilot pentru un sitcom, insa acesta nu a fost difuzat niciodata. A facut parte din consiliile de administratie ale mai multor corporatii si organizatii, precum The Walt Disney Company, Del Monte Foods si National Wildlife Federation.

In 1967, a participat, fara succes, la alegerile pentru Congresul american, fiind apoi numita ambadoare a Statelor Unite in Ghana, in 1974, si in Cehoslovacia, in 1989.

In 1988, Shirley Temple si-a publicat autobiografia, intitulata „Child Star”.

Actrita a primit, de-a lungul anilor, numeroase titluri si premii de prestigiu, precum Kennedy Center Honors si Screen Actors Guild Life Achievement Award.

Shirley Temple figureaza pe locul al 18-lea in topul celor mai mari actrite americane din toate timpurile intocmit de American Film Institute.