James Bond, un alcolic inveterat. Ce zici de asta?

  6

  Analiza minutioasa a operei scriitorului Ian Fleming, realizata de un grup de medici britanici, a dezvaluit adevarata natura a agentului 007 – cu 92 de unitati de alcool consumate in medie in fiecare saptamana, James Bond este un alcoolic inveterat, informeaza AFP.

  „Este cunoscut pentru faptul ca ii plac tigaretele, alcoolul si femeile, iar fraza lui fetis este «Martini shaken, not stirred» (Agitat, nu amestecat)”, au declarat trei medici care semneaza acest studiu inedit publicat in revista medicala britanica BMJ.

  In realitate, in mod ideal, cocktailurile Martini trebui sa fie „amestecate”, nu trecute printr-un shaker pentru a fi „amestecate”, afirma autorii studiului.

  Ei banuiesc ca faimoasa fraza inventata de Ian Fleming se refera la „tremuratul mainilor indus de alcool”, pentru ca, „din cauza nivelului sau de consum, James Bond prezinta un risc ridicat de maladii asociate cu alcoolul si de deces prematur”.

  Cei trei medici britanici au analizat in amanunt 12 romane in care Ian Fleming prezinta aventurile agentului secret britanic, pentru a calcula cu exactitate consumul acestuia de alcool.

  Rezultatul: agentul secret bea in principal atunci cand se afla intr-o misiune pentru suverana britanica – „Exista o singura referire la consumul de alcool in afara serviciului”.

  In plus, in cele 12 carti, medicii au recenzat un total de 1.150 de unitati de alcool consumate de agentul 007. O unitate de alcool in Marea Britanie echivaleaza cu 10 mililitri sau cu 8 grame de alcool pur.

  Excluzand din calcul zilele de inchisoare, de spitalizare sau de convalescenta, in timpul carora se poate presupune ca James Bond nu bea alcool, agentul a consumat in medie 92 de unitati de alcool pe saptamana, adica 736 de grame de alcool pur.

  Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) plaseaza limita maximala la 210 grame pe saptamana (adica 3 pahare de vin pe zi): dincolo de acest prag, consumul de alcool este considerat ca fiind excesiv. Consumul devine „riscant” incepand de la 280 de grame de alcool pur si „nociv” dincolo de 420 de grame.

  „Consumul saptamanal de alcool al lui James Bond este de patru ori mai mare decat doza maximala admisa pentru un barbat adult”, spune Patrick Davies, medic la Spitalul public din Nottingham, unul dintre autorii studiului.

  Agentul 007 prezinta „un risc considerabil de a dezvolta o maladie a ficatului, ciroza, de a deveni impotent sau de a avea alte probleme de sanatate cauzate de alcool, de a se rani grav si de a muri din cauza alcoolismului”, afirma autorii studiului.

  „Recunoastem faptul ca intalnirile cu diversi teroristi internationali (…) pot sa te faca sa bei alcool, dar il sfatuim pe domnul Bond sa consulte un medic (…) si sa isi reduca consumul de alcool la un nivel mai putin periculos”, au declarat acestia.