George Clooney fraternizeaza cu protestatarii din Ucraina

  7

  Actorul american George Clooney isi exprima intr-un mesaj video sprijinul fata de militantii din Ucraina, aflati de doua saptamani in strada, la Kiev, pentru a protesta fata de decizia guvernului acestei tari de a nu semna acordul de asociere cu Uniunea Europeana.

  Analistii politici considera ca acel acord ar fi reprezentat un pas spre Occident si o indepartare a Ucrainei de sfera de influenta a Rusiei, informeaza hollywoodreporter.com. Rusia a amenintat cu impunerea unor sanctiuni severe daca Guvernul ucrainean ar fi semnat acordul.

  „Noi, cei de aici, din Statele Unite, avem o mare afinitate cu aceia care se afla in cautarea democratiei”, a declarat George Clooney in acest mesaj video, publicat de Vitali Kliciko, lider al partidului de opozitie UDAR, pe contul sau oficial de pe Twitter.

  „Am invatat, din procese si erori, ca o democratie adevarata nu poate sa existe fara alegeri libere, corecte si oneste. Nu puteti avea o democratie adevarata daca arestati si raniti protestatari pasnici”, a adaugat starul hollywoodian.

  Fara sa mentioneze numele presedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, George Clooney a denuntat faptul ca fostul premier ucrainean Iulia Timosenko a devenit „prizonier politic” din cauza unui dezacord care vizeaza „felul in care ei doresc sa guverneze”. Presa internationala considera ca Iulia Timosenko a fost incarcerata din cauza unui conflict personal cu presedintele Viktor Ianukovici.

  „Permiteti-mi sa va spun un lucru, voua, celor din piata centrala din Kiev si tuturor din Ucraina”, a continuat George Clooney. „Atunci cand priviti spre Vest, este important sa stiti ca noi va privim la randul nostru cu mare admiratie. Va dorim sa va indepliniti misiunea pasnic si in siguranta. Va dorim sa aveti guvernul pe care vi-l doriti. Si va dorim sa aveti puterea de a continua”.

  „Multumim, George – esti un adevarat campion!”, a declarat la randul sau pugilistul Vitali Kliciko in comentariul sau care insoteste acest mesaj video.

  Intre timp, la primele ore ale diminetii de marti, politia din Kiev a distrus baricadele instalate pe mai multe strazi din centrul orasului, dispersand protestatarii. Cativa protestatari si politisti au fost raniti in acele lupte de strada. Protestatarii au reusit insa sa ramana grupati in piata centrala din Kiev – Piata Independentei.