E oficial. Andreea Marin a anuntat ca pleaca de la TVR

4

Andreea Marin s-a hotarat in aceasta dimineata sa renunte la colaborarea ei cu postul public de televiziune, cu toate ca emisiunea “Pretuieste Viata” era programata sa revina in grila de programe de la inceputul lunii martie.

Nemultumita de modul in care se desfasoara lucrurile la postul public de televiziune, Andreea Marin a hotarat sa inceteze aceasta colaborare.

De ce ai luat hotararea de a rezilia contractul tau cu TVR, cu doar doua saptamani inainte de inceperea noului sezon?

Nu este o decizie usoara, mai ales ca am o istorie pe care o cunoaste toata lumea in TVR. Am facut multe lucruri frumoase in Televiziunea Publica in 20 de ani de cand lucrez in acest domeniu. S-a intamplat insa o situatie care m-a facut sa ma simt revoltata in interiorul meu fata de modul incorect in care se poate desfasura o colaborare in zilele noastre. A fost picatura care a umplut paharul.

Despre ce este vorba, mai exact?

In echipa redactionala “Pretuieste Viata” exista doar oameni tineri si entuziasti, care au pus mult suflet in aceasta productie. Au lucrat fara a avea ochii pe ceas, de multe ori si zi si noapte, pentru a realiza “Pretuieste Viata”. Una dintre colegele mele ( nu vreau sa dau nume pentru ca vreau sa-i respect intimitatea) a ajuns pe nepusa-masa de urgenta la spital si a intrat direct in operatie din pricina unor formatiuni tumorale. Cert este ca operatia a fost drastica si situatia deloc placuta in momentul in care, la externare, cand am vorbit cu ea sa-i aflu starea de sanatate m-a intrebat cu timiditate daca stiu cumva cand o sa fie posibil sa-si primeasca banii de la TVR pentru munca din ultimele emisiuni ale sezonului trecut. Are nevoie de bani pentru a-si plati tratamentul si pentru a se putea pune pe picioare. Aceasta situatie este pur si simplu revoltatoare; fata despre care vorbesc abia a implinit varsta de 30 de ani…

Se poate specula ca intarzierile de plata sunt cauzate de faptul ca Pretuieste Viata este o emisiune scumpa?

In primul rand, cand faci un contract, pentru orice tip de productie (dupa ce-l negociezi timp luni de zile cum s-a intamplat in cazul nostru) nu poti sa spui ca n-ai stiut ce faci. In al doilea rand, daca n-ai bani de paine nu te duci s-o cumperi. Nu ti-o da nimeni pe datorie. Discrepanta dintre frumusetea si calitatea programului pe care l-ati vazut pe micul ecran si  bugetul din care aceasta productie a fost pusa pe picioare este uriasa. Ganditi-va ca nu am avut un om la dispozitie care sa fie dedicate schimbarilor majore ale vietilor protagonistilor din emisiune. Tot ce am reusit sa realizam pentru acest oameni valorosi, carora noi le-am schimbat vietile in bine, a fost posibil datorita muncii echipei noastre, in plus fata de indatoririle redactionale. Acestia au reusit sa gaseasca si sa convinga sponsori care sa isi aduca contributia la ”Pretuieste Viata”. Nu le-a fost usor pentru ca cei mai multi dintre sponsori nu aveau incredere si de multe ori ni s-a spus in fata ca oricat de mult ne-am cazni audienta TVR e atat de jos incat pe ei ca investitori nu-i ajuta. Ei prefera sa investeasca in alte televiziuni. M-am intalnit personal, desi n-ar fi fost treaba mea sa fac asta, cu cei mai multi dintre sponsori si cred ca am sustinut cu atata suflet acest format incat n-au putut sa ne refuze. Mai mult decat atat au fost multumiti dupa aceea cand au vazut ca noi am pornit de o audienta de duminica seara pe TVR aproape de zero si am reusit s-o crestem de patru ori mai mult.

Cat despre audienta nu cred ca poate nimeni sa iti reproseze nimic. Ai adus, in momentele de varf, TVR-ul pe locul trei. Postul public de televiziune n-a mai vazut aceasta performanta de multa vreme…

Am facut ce-am stiut noi mai bine si ma bucur ca exista public pentru productii de calitate in Romania. Daca inainte de “Pretuieste Viata” TVR era pe locul 8-10 in audienta pe tronsonul orar, noi am reusit sa ducem emisia pana pe locul trei. Acest lucru s-a intrebat in conditiile in care sprijinul in promovarea show-ului din partea TVR stiti si dumneavoastra cum este. A trebuit, pentru a reusi sa promovez consistent acest program, sa accept cat mai multe invitatii pentru interviuri in presa si pe posturi private de televiziune pentru a echilibra situatia.

In plus, e foarte important sa mentionez ca, desi bugetul nu era de ajuns pentru a realiza lucruri extraordinare, am reusit sa facem si economie datorita sponsorilor pe care i-am atras. La momentul de bilant am realizat ca nu ne-am atins practic de peste  60.000 de euro din bugetul alocat productiei initial. Nu are rost sa detaliez prea mult acum. Am incercat cu totii sa intelegem situatia dificila a TVR, dar pana la urma nu se poate sa fim la jumatatea lui februarie si tu, ca simplu redactor sau colaborator, sa vezi ca nu ti-ai luat salariul de cateva luni bune, ca nu iti este respectata munca, ca au trecut intre timp Sarbatorile si pentru familia ta. Daca tie iti pasa de problemele acestei insitutii si continui sa-ti faci treaba, la un moment dat trebuie sa existe fair play si sa se gandeasca cineva si in sens invers, la problemele fiecarui om in parte.

Afla mai multe pe Adpm.ro!