CNA-ul interzice trei manele ”de top” la TV. Guta are si el una pe lista!

33

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, in sedinta de joi, sa interzica de la difuzare pe posturile de televiziune, inainte de ora 23.00, trei videoclipuri ale unor melodii interpretate de cantareti de manele, intre care si Nicolae Guta.

Decizia luata joi de CNA vizeaza melodiile „Esti foc de frumoasa”, a lui Nicolae Guta, „Florida”, a cantaretului ASU, si „Ce portbagaj” de Damany.

Videoclipurile acestor melodii au fost difuzate pe televiziunea de manele si muzica de petrecere Mynele TV.

Membrii CNA au considerat ca aceste videoclipuri incalca legislatia audiovizualului privind protectia minorilor, respectiv articolul 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit caruia „Difuzarea in serviciile de televiziune si de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor se poate face numai daca, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces conditionat, se asigura faptul ca minorii din zona de transmisie, in situatii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”.

De asemenea, aceste melodii incalca articolul 18, literele b si c din Codul de reglementare a contintului audiovizual, potrivit caruia „Nu pot fi difuzate in intervalul orar 6.00 – 23.00 productii care prezinta: b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen; c) persoane in ipostaze degradante”, si articolul 19 din Cod, potrivit caruia „Criteriile in functie de care se clasifica programele difuzate au drept scop asigurarea protectiei minorului si informarea publicului cu privire la continutul acestora”.

Astfel, CNA a decis sa aplice in cazul acestor videoclipuri o decizie privind intrarea in legalitate, ceea ce implica faptul ca aceste clipuri nu mai pot fi difuzate la niciun post de televiziune inainte de ora 23.00.

Decizia de interzicere de la difuzarea pe posturile de televiziune, inainte de ora 23.00, a celor trei melodii a fost luata de membrii CNA cu unanimitate de voturi, la propunerea presedintelui Consiliului, Laura Georgescu.

In urma cu o saptamana, pe 30 ianuarie, CNA a mai interzis de la difuzarea pe posturile TV, inainte de ora 23.00, alte 15 videoclipuri ale unor melodii interpretate de cantareti de manele, precum Adi de la Valcea si Florin Salam.