Cabine telefonice transformate in biblioteci in Cehia

8

Doi tineri cehi au decis sa ofere o viata noua vechilor cabine telefonice din Praga, cazute in desuetudine din cauza boomului telefoniei mobile, prin transformarea lor in mini-biblioteci.

Prima dintre ele a fost inaugurata, joi, intr-un spital din Praga, capitala ceha.

Pe rafturile instalate in aceasta cabina vopsita in rosu, pacientii din spitalul IKEM vor putea gasi carti de toate genurile, scrise de autori diversi, de la John Grisham la John Galsworthy.

Monika Serbusova, in varsta de 27 de ani, coautoare a acestui proiect alaturi de un coleg, spune ca s-a inspirat dintr-un proiect similar din Marea Britanie.

Cei doi au obtinut sprijinul unui operator local de telefonie si au amenajat acele biblioteci in miniatura cu ajutorul prietenilor si colegilor lor.

„Varul meu, care urmeaza cursurile unei scoli tehnice, ne-a spus cum sa montam etajerele, bunica mea ne-a adus un sac plin cu carti, aruncate de proprietarii din blocul ei”, a spus Monika Serbusova.

Organizatorii dispun pentru acest proiect de 700 de carti pe care le-au primit cadou.

„Planul consta in instalarea la Praga a noua cabine transformate in mini-biblioteci, pentru a vedea daca acestea au succes in randul publicului”, a declarat Lucie Jungmannova, purtatoare de cuvant a operatorului Telefonica Czech Republic, care administreaza peste 13.000 de cabine telefonice pe teritoriul acestei tari.