BBC a facut un reportaj cu Ghita Ciobanul. Uite ce spun despre el!

94

BBC prezinta pe site-ul oficial povestea ciobanului Ghita, care a ajuns vedeta in Romania, in urma unei campanii publicitare.

“Ciobanii ocupa un loc special in istoria si cultura Romaniei, iar stilul lor de viata nu s-a schimbat prea mult in atatea secole. Asta pana acum, cand cel putin unul dintre ei a ajuns o celebritate datorita retelelor de socializare”, scrie BBC News, citat de evz.ro.

Jurnalistii britanici adauga ca “in ciuda faptului ca este o tara ale caror mituri se invart in jurul oierilor, Romania nu este ceea ce isi doresc toti ciobanii.Balada Oitei (Miorita) este despre un cioban care se lasa ucis de alti 2 ciobani rivali, chiar daca una dintre mioarele sale, care obtinuse darul vorbirii in mod miraculos, il avertizeaza despre acest pericol. De multe ori, Miorita este vazuta ca o interpretare ca crestinismului, un alt fel in care este scos in evidenta curajul lui Isus de a intoarce si celalalt obraz. De asemenea, poate fi considerata si o oglinda a experientei traite de poporul roman, care s-a confruntat cu numeroase invazii, ocupatii si umilinte, dar fara sa-si piarda identitatea.”ghita captura
“Si totusi, in timpul comunismului, unii ciobani au trait bine. lumea inca vorbeste despre Domnul B. din Poiana Sibiului care i-a cerut voie lui Ceausescu sa-si cumpere un elicopter. Turmele de oi ale Domnului B. se imprastiau de multe ori prin munti, iar el a sustinut ca are nevoie de acel elicopter pentru a le supraveghea. Cererea lui a fost refuzata, insa Poiana este celebra pentru multe alte motive. Multi dintre ciobanii de acolo isi construiau case luxoase in niste timpuri in care lumea statea la cozi mari pentru a cumpara mancare. Inaccesibile marii masinarii comuniste, multe gospodarii din munti au scapat de colectivizare”, mai scrie BBC.

“In august, o companie de telefonie mobila a inceput o campanie de marketing care pune accent pe oamenii normali care au ocupatii normale. Unul dintre ei este ciobanul Ghita”, precizeaza site-ul televiziunii britanice.ghita 1“Imbracat in cojoc si cu clopul pe cap, sprijinindu-se in toiag sau dansand cu oile, Ghita Ciobanul a facut valuri in Romania. Dupa doar 10 zile de la infiintarea pe Facebook, pagina sa adunase peste 200.000 de like-uri. Dupa o luna, numarul se dublase”, a concluzionat BBC.